Polisanmälan mot IT-ministern utreds i Stockholm

Hatt

Det gav stort eko i media när jag polisanmälde IT-minister Anna-Karin Hatt för brott mot upphovsrätten på nätet.

Nu har jag fått en kopia av polisanmälan på posten.

Anmälan är daterad 2013-08-08 och innehåller inte så mycket information utöver brottsbeskrivningen: ”Målsägaren vill anmäla IT-minister Anna-Karin Hatt för brott mot upphovsrättslagen.”

Den ”skrivelse” som bifogades anmälan är Piratpartiets pressmeddelande, som även innehåller länkar till de upphovsrättsskyddade bilder som anmälan avser.

Det är tydligen så att man vid en polisanmälan alltid måste ange en brottsplats. Eftersom IT-ministerns arbetsplats vid regeringen är förlagd i Stockholm, så uppgav jag huvudstaden som brottsplats. När det gäller nätbrott får man nog säga att det här med ”brottsplats” är lite förlegat. (Jag kunde alltså inte göra anmälan utan att gissa var ministern befann sig då hon laddade upp bilderna på Instagram.)

Brottets tidpunkt anges till 2012-10-01. Vid en polisanmälan måste alltid uppges när brottet begicks, och en av bilderna var uppladdad på Instagram i oktober förra året. Men brottet är fortfarande pågående, eftersom alla bilder som omfattas av anmälan ligger kvar på nätet.

Att brottsplatsen angavs till Stockholm har fått till resultat att hela ärendet – säkert med varm hand – skickats vidare från Norrköpingspolisen till Stockholmspolisen. Jag fick en kopia även från polisen i Stockholms län. Så de journalister som är intresserade av att följa den vidare utvecklingen av ärendet hör sig bäst för på brottssamordningsenheten Norrmalm hos Citypolisen.

Torbjörn Wester
Rättspolitisk talesperson

(Foto på IT-ministern: Kristian Pohl)

Kommentarer

Inga kommentarer.