Open access i SvD

tech_innovation_2_banner2

Stockholms universitet hamnade i blåsväder i helgen när de släppte massor med avhandlingar fritt på nätet, vilket bröt mot upphovsrätten.

Jag skrev på SvDs debattsida om det hela:

Jag skulle vilja ge en eloge åt Stockholms universitet för att de ens försökte göra det som är alla universitets uppdrag – att sprida kunskap till samhället.

Vi i Piratpartiet ser som vårt mål att ha en framtid där all forskning kan läsas av vem som helst, oavsett om den personen är en framgångsrik mikrobiolog, en fattig doktorand eller en medelålders telefonförsäljare. Dyra kostnader ska inte få vara en mur mellan forskarna och folket.

Vi föreslår en modell där all forskning som produceras av skattemedel också ska bli tillgänglig för skattebetalarna, där vetenskapliga artiklar finns lätt tillgängliga över internet för gratis nedladdning. Denna modell stödjs av många andra organisationer runtom i Sverige och världen, och är allt annat än en utopi – det enda som krävs är den politiska viljan, och vi kan ha en värld där forskningen finns tillgänglig för alla.

SvDs ledare Sanna Rayman verkade gilla det, och höll med oss i dagens ledare:

En eloge åt Stockholms universitet, uppmanade Piratpartiets innovationspolitiska talesperson Anton Nordenfur på Brännpunkt i går. Hear, hear!


Anton Nordenfur
Innovationspolitisk talesperson

Kommentarer

Pontus skrev

Märkligt publikationsställe, nästan ironiskt då Svd endast tillåter att man läser runt 20 artiklar i månaden sedan får man vackert betala 15 kronor om dagen.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>