Högre studieskulder är fel väg mot kunskapssamhället

laptops

Finansminister Borg vill spara pengar, och ansåg att studenterna var den grupp som skulle få ta smällen. Genom att sänka bidragsdelen i studiemedlet med 300 kronor per månad och höja lånedelen med 1300 kommer man öka studenternas skulder framöver. Samtidigt höjer man fribeloppen för arbete, vilket innebär att studenter nu kan jobba mera. Även om det är bra att möjliggöra för studenter att kunna arbeta om de vill och kan, så är det märkligt att förutsätta att heltidsstudenter ska behöva arbeta extra för att kunna studera. När vi i nuläget dessutom har en hög ungdomsarbetslöshet har jag svårt att se vilka jobb Borg vill att studenterna ska ta.

För en del är det inte självklart att staten ska vara delaktig i att betala universitetsutbildning, men välutbildade medborgare ger oss fördelar både här hemma och på den internationella arbetsmarknaden. Vill vi ha välutbildade medborgare är en sänkning av studiebidraget inte rätt väg att gå. Förändringarna slår dessutom hårdast mot de yrkesgrupper som studerat länge och har en låg lön. Lärare, sjuksköterskor och bibliotekarier är alla grupper som är viktiga i samhället, men utbildningarna kommer knappast locka om det resulterar i ännu högre studieskulder.

Vi i Piratpartiet tycker att det är viktigt med en god försörjning under studietiden, detta för att se till att studenter ska kunna fokusera på studierna och inte behöva arbeta med annat samtidigt för att klara sig.

Studenter som har bra ekonomiska förutsättningar presterar bättre, mår bättre och kommer löna sig i det långa loppet. De 300 kronorna regeringen vill ta bort är 10,6 procent av bidragsdelen, vilket blir väldigt mycket pengar när man studerat några år.

Regeringen kan säga att de vill satsa på utbildning, men när man samtidigt angriper studiebidraget så signalerar man klart och tydligt att högre utbildning inte hör till den satsningen.

Piratpartiet anser att ett gott ekonomiskt stöd är viktigt när man studerar, och att utbildning och kunskap är något av det viktigaste vi har. Oavsett vem du är och vilka förhållanden du kommer från ska du ha möjlighet att nå din fulla potential.

Erik Einarsson
Utbildningspolitisk talesperson

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>