Piratpartiets polisanmälan av IT-minister Anna-Karin Hatt

Hatt708_jail

Idag kl. 15:15 var jag på polisstationen i Norrköping och lämnade in en polisanmälan mot IT-minister Anna-Karin Hatt.

Piratpartiet skickade redan tidigt i morse ut ett pressmeddelande om att vi avsåg att anmäla ministern för brott mot upphovsrätten.

Bakgrunden är att Anna-Karin Hatt postat upphovsrättsskyddade bilder på nätet via sitt Instagramkonto. Polisanmälan är ett sätt att uppmärksamma både hur otidsenlig den kommersiella upphovsrätten är i sin nuvarande form, och att The Pirate Bay firar tioårsjubileum den här veckan.

Det ministern gjort sig skyldig till är ett helt normalt nätbeteende. Alla bryter vi mot upphovsrätten hela tiden. Vi människor delar kunskap och kultur med varandra – det har vi gjort i alla tider och den nya tekniken har gett oss fantastiska nya möjligheter. Men många av de nya möjligheterna är olagliga. Det måste ändras. Det är absurt att en halv miljon svenskar riskerar fängelse pga. en föråldrad lagstiftning. (Läs gärna denna gamla artikel i Dagens Nyheter!)

Upphovsrätten måste moderniseras. Frågan om upphovsrätten är intimt förknippad med den större frågan om friheten på nätet, om kontrollen över vår privata kommunikation. Piratpartiet är den enda reella motkraften mot den trend vi sett de senaste åren, med allt hårdare lagar och allt absurdare tillämpning av gamla lagar.

Polisanmälan är i första hand ett debattinlägg. Polisen brukar inte utreda upphovsrättsbrott om inte den som äger upphovsrätten lämnar in en anmälan. De gigantiska företag som ägnar sig åt häxjakt på kulturdelande ungdomar, har inget att vinna på att ge sig på en minister. De föredrar att ge sig på folk som inte har resurser att försvara sig med eller tillgång till medias rampljus.

I en debattartikel i Aftonbladet förklarar jag varför jag idag polisanmälde IT-minister Anna-Karin Hatt. Eftersom det för ofta är skillnad på folk och folk, och för att ministern åtminstone för en dag ska få känna sig som en ”vanlig” svensk.

Nyheter 24 nappade snabbt på nyheten och har lyckats nå en av ministerns pressekreterare. Allt han lyckas få ur sig är: ”Inga kommentarer”.

Även Sveriges Radio, Sveriges TelevisionFria TidningenFeber, Flashback och TorrentFreak har skrivit.

Torbjörn Wester
Rättspolitisk talesperson

(Foto utan fängelseeffekten: Kristian Pohl)

Kommentarer